Zájezd do Bavorského lesa

03.06.2012 17:16

Zájezd do Národního parku Bavorský les.

 

 

Zájezd do Národního parku Bavorský les je koncipován jako jednodenní poznávací výlet v jehož rámci se navštěvují místa Neuschőenau a Luzen (cca 40 km za hranicí).

 

Výlet je určen pro všechny, kteří chtějí poznat hezký kout přírody, pozorovat z bezprostřední blízkosti mnoho zvířat a seznámit se s řadou vzácných přírodnin. Zájezd má i svou stinnou část, v momentě, kdy se vydáváme i do míst silně postižených kůrovcovou kalamitou!

 

Neuschőenau :

 

V tomto místě je možno navštívit informačně-správní středisko parku (Hanz Eisemannhaus), kde je stálá presentace parku ( dermoplastické preparáty, makety, mapy, informační materiály, kino atd.). Na uvedené středisko navazuje přírodní botanická zahrada, ve které jsou shromážděny reprezentativní botanické taxony z území parku se snahou simulace maxima přírodních biotopů parku (tzn. i kamenné suťové splazy, mokřiny apod.). Součástí této přírodní expozice je i geologická pasáž s ukázkami hornin, které se na území parku převážně vyskytují. U reprezentativních horninových exponátů jsou mapy s vyznačením výskytu. Řada vzorků je opatřena výbrusy, či řezy, aby měl návštěvník možnost poznat i strukturu předváděných hornin.

Novinkou je „Stezka korunami stromů“ , která se vine ve výšce 8 – 25 m. Na 6 didaktických stanicích jsou presentovány životní formy lesní fauny a flóry. Vrcholem stezky je 44 m vysoká stromová věž s vyhlídkovou plošinou.

Velmi atraktivní je cca 6 km dlouhý zoologický okruh, kde je možno vidět zvířenu, která se na území parku dříve žila, či stále žije. Ptáci ( krkavcovití, takřka kompletně sovy, tetřev, někteří dravci, čáp černý, volavky popelavé, tetřívci, jeřábci, někteří vodní ptáci atd.) jsou umístěni ve voliérách, do kterých se přímo vstupuje. Prochází se výběhy řady zvířat ( jelen, černá zvěř, divoká kočka apod.), šelmy ( vlk, vydra, rys, medvěd ) a velká zvířata ( zubr evr., los) se obvykle sledují z upravených vyhlídek. Trasu, jak je patrná z přiloženého situačního plánku je možno procházet dle zájmu, popř. si rozsah prohlídky upravit po značených cestách. Prohlídka v této části je zpravidla individuální záležitostí, záleží na každém návštěvníkovi, co v rámci návštěvy upřednostní.

 

Výstup na horu Lusen

 

V druhé části zájezdu se přejíždí do Waldhäuseru na parkoviště pod horu Lusen. Lusen leží nad hranicí ČR a Německa. Vrchol je ve výšce 1373 mnm.

V rámci výstupu je nutno zdolat převýšení 262 m a to po trase cca 2 km dlouhé. Na samotný vrchol je možno se vydat dvěma cestami, kde jedna „pozvolnější“ , druhá má příkřejší výstup. Cestu zvládají i malé děti. Bohužel výstup se uskutečňuje v místě, kde byly porosty silně poškozeny kůrovcovou kalamitou.

Z vrcholu je vidět např. hájovna Březník – dějiště jednoho Klostermannova románu, rozhledna Poledník, oblast prameniště Vltavy, Bučina, Knížecí pláně, Boubín atd. Pod vrcholem jsou na hranici historické hraniční kameny ( nejst. z roku 1692).

 

Na závěr je pro účastníky připraveno malé programové překvapení!