Vyhodnocení monitoringu ptačích budek

02.02.2013 11:10

Vyhodnocení monitoringu ptačích budek v částech revírů LČR s.p. LS Tábor v roce 2012

 

 

  1. Úvod

 

V rámci zajišťování integrované ochrany lesa byla přijata biologická forma ochrany lesních porostů – podpora hnízdění ptáků hnízdících v dutinách. Lesy ČR s.p. Hradec Králové LS Tábor v zájmu ochrany svěřených lesních porostů v minulých letech instalovala do vybraných lokalit ptačí budky. Na základě dohody s 21/12 ZO ČSOP Sezimovo Ústí byl zajištěn , proveden monitoring těchto umělých hnízdních dutin.

 

  1. Základní údaje monitoringu umělých ptačích dutin LČR s.p. LS Tábor

 

Lesy ČR s.p. Hradec Králové LS Tábor v zájmu kompenzace absence přirozených hnízdních dutin byly vyvěšeny umělé ptačí budky. Cílem bylo zvýšení hnízdních možností ptačí populace především v porostech monokulturního charakteru. Z ptačích budek typu sýkorník doplněných několika špačníky, ojediněle i šoupálkovníky bylo v podstatě vytvořeno osm soustav a to na lokalitách :

 

1. Stříbrné Hutě – Zárybničná Lhota : ( včetně linie Stříbrné Hutě – Chýnov) 72 ks

  1. Planá n/L. – Turovec 70 ks

  2. Tučapy- Kajetín 60 ks

  3. Budislav 60 ks

  4. Kladruby 40 ks

  5. Planá n/L ( Koberný) 73 ks

  6. Dobronice u Chýnova – Velmovice 100 ks

  7. Borek 22 ks

 

Celkový počet kontrolovaných budek je 497 ks.

 

Na jaře 2002 byla uzavřena dohoda mezi 21/12 ZO ČSOP Sezimovo Ústí a LČR s.p. LS Tábor o provedení monitoringu v rozsahu: kontrola a vyhodnocení obsazenosti budek s  určením hnízdících druhů, dále provedení vyčištění budek a jejich případné opravy.

 

 

  1. Metodika hodnocení obsazenosti kontrolovaných ptačích budek.

 

 

Monitoring byl prováděn v období : konec dubna – červenec 2012. Dle dostupných nálezů v daném období bylo rozlišeno v podstatě 5 základních skupin nálezů:

    1. budka vůbec neobsazena : budka nebyla využita k hnízdění / do této kategorie byly zařazeny i budky zjevně využívané ptáky k nocování/

    2. budka využita hmyzem, či jinými živočichy mimo ptáků ( myšice, plšík lískový apod.) / vzhledem k daným podmínkám nemohla být umělá dutina využita ptáky k hnízdění

    3. budka využitá ptáky: / v budce byl zpravidla základ hnízda, hnízdní výstelka, vlastní hnízdo však nebylo dokončeno, ptáci zjevně v budce nevyhnízdili – neúsp. hnízdění )

    4. budka využita k hnízdění ptáků / přímé kontroly hnízdících párů, mláďat/

popř. výjimečně :( podle stavby hnízda, stavebního materiálu, peří, zbytků

z hnízdění, / jalová vejce, opuštěná vajíčka z 1. či 2. hnízdění, zbytků

uhynulých mláďat/, popř. kadaverů dospělců, či dalších

symptomů bylo možno konstatovat, že budka byla využita k hnízdění.

V uvedených, popř. interních poznámkách jsou uvedena další specifika

spojená s obsazením dané budky ( dvojí hnízdění, kombinace využití budky

dvěma ptačími druhy apod.)

V interních poznámkách jsou současně uvedeny údaje o kroužkování adult., či

pull, dále údaje o kontrolách kroužkovanců.

    1. budky poškozené, zničené, nenalezené apod.

 

 

 

 

V roce 2012 se v rámci hnízdění na některých lokalitách opětovně projevila predace. Pro dané stavy nebyla vypisována zvláštní kategorie v posuzování obsazenosti, pro zjednodušení bylo bráno, že budka byla využita k hnízdění, avšak s neúspěšným koncem. Ovlivnění hnízdění predátorem bylo uvedeno v poznámce k daném konkrétnímu případu.

 

 

 

  1. Vyhodnocení monitoringu obsazenosti a využití umělých ptačích budek instalovaných LČR s.p. LS Tábor za rok 2012.

 

 

Vyhodnocení monitoringu umělých ptačích budek instalovaných LČR s.p. LS Tábor se vztahuje k výsledkům sledování provedeném uvedeném období duben – červenec roku 2012.

Jednoduchý matematický způsob vyhodnocení je proveden pro každou ze sledovaných lokalit, kde se vychází z celkového počtu instalovaných ptačích budek pro danou lokalitu. Kategorie posouzení využití umělé ptačí dutiny jsou uvedeny v předchozím bodě.

 

 

Lokalita : č.1 Stříbrné Hutě – Zárybničná Lhota : ( včetně linie Stříbrné Hutě – Chýnov ) Celkový počet budek : 72 ks

 

 

Konkrétní výsledky monitoringu :: ( viz tabelární příloha )

 

  • neobsazená budka : 5 ks 6,94 %

  • budka obsazena hmyzem apod. : 0

  • HBS .(hnízdo bez snůšky) : 14 ks 19,44 %

  • budka obsazena ptáky –vyhnízdění : 51 ks 70,83 %

  • budka zničena, nenalezena apod. : 2 ks 2,77 %

 

Daná soustava budek je v podstatě tvořena jedním okruhem Stříbrné Hutě – Zárybničná Lhota a přidruženou linií budek . Jak bylo dříve uvedeno linie Stříbrné Hutě – Chýnov byla na jaře r. 2002 zahuštěna a částečně zokruhována dle terénních možností.

Porovnáním s předchozími hnízdními sezónami lze konstatovat, že výsledek po stránce kvantitativní odpovídá zhruba průměru za sledované období a to i po druhové stránce. V budkách byli brhlíci lesní, sýkory koňadry, vrabci polní a sýkory modřinky. V případě brhlíka lesního byla mláďata na hnízdě okroužkována.

 

Lokalita : 2 Planá n/L. – Turovec „Turovecký les“ Celkový počet budek : 70 ks viz. tabelární přehled

 

Konkrétní výsledky monitoringu ::

 

a) neobsazená budka : 8 ks 11,42 %

b) budka obsazena hmyzem apod. : 0 ks

c) hnízdo bez snůšky : 5 ks 6,25 %

d) budka obsazena ptáky –vyhnízdění : 49 ks 70 %

e) budka zničena, nenalezena apod. : 8 ks 11,42 %

 

V tomto případě se jedná o soustavu budek v počátku vytvořenou ing. Dědkem v roce 2001, kde budky byly instalovány podél hlavních cest v Turoveckém lese, následně byla soustava zokruhována.

 

 

I v roce 2012 se na této soustavě stále významným způsobem projevovala stavba dálnice D3. K některým budkám byl přístup nemožný, nebyly tudíž kontrolovány. Jinak kvantitativní obsazení budek bylo nad průměrem uplynulých let. Kvalitativně bylo obsazení ochuzeno o lejsky bělokrké, na druhé straně bylo úspěšné hnízdění rehků zahradních, sýkor parukářek i sýkor uhelníčků, brhlíků lesních a vrabců polních.

 

 

 

Lokalita č. 3 : Tučapy – Kajetín

 

Celkový počet budek: 60 ks (tabelární přehled)

Konkrétní výsledky monitoringu ::

 

a) neobsazená budka : 8 ks 13,33 %

b) budka obsazena hmyzem apod. : 3 ks 5 %

c) hnízdo bez snůšky : 4 ks 6,66 %

d) budka obsazena ptáky –vyhnízdění : 41 ks 68,33 %

e) budka zničena, nenalezena apod. : 4 ks 6,66 %

 

Daná soustava budek byla vytvořena v roce 2001. Budky byly instalovány v smrkové monokultuře lesního komplexu „Žebračín“ po obou stranách silnice Tučapy – Kajetín. V roce 2012 byla kvantitativní obsazenost budek o 10% horší než v roce minulém. V několika případech byla totiž hnízda vypleněna predátorem. Dominantním druhem v budkách byly opětovně sýkory koňadry, pak už to byli jen brhlíci lesní, sýkory uhelníčci, sýkory modřinky a vrabci polní. Zajímavostí bylo obsazení budky „odložené na zemi“ v souvislosti s těžbou.

 

 

Lokalita č. 4 : Budislav

 

Celkový počet budek 60 ks ( viz. tabelární přehled )

 

Konkrétní výsledky monitoringu ::

 

a) neobsazená budka : 5 ks 8,33 %

b) budka obsazena hmyzem apod. : 2 ks 3,33 %

c) hnízdo bez snůšky : 7 ks 11,66 %

d) budka obsazena ptáky –vyhnízdění : 37 ks 61,66 %

e) budka zničena, nenalezena apod. : 9 ks 15 %

 

Soustava budek z roku 2001, kterou tvoří v podstatě tři dílčí linie : ( prvá po obvodu Budislavské hory, druhá v smrkovém porostu vpravo při silnici Budislav – Lipovka, třetí na levé straně od silnice Budislav – Březina nakonec údolnicí potoka Brusník.

Výsledek obsazenosti budek v této lokalitě po stránce kvantitativní byl poněkud horší, než v minulém období. Na vyšším počtu poničených a ztracených budek se podílela těžební činnost v řadě porostů. Kvalitativní obsazení zůstalo ve standardu. Ani v tomto roce se v porostech se zastoupením buku na Budislavské hoře nenaplnily předpoklady přítomnosti lejska bělokrkého. Pozitivní bylo opětovné zjištění přítomnosti – hnízdní dutiny datla černého ve vrcholové partii Budislavské hory a na jejím úbočí a to hned minimálně dvou párů.

 

 

 

 

Lokalita č. 5: Chýnov- Kladruby

 

Celký počet budek 40 ks viz. tabelární příloha

Konkrétní výsledky monitoringu ::

 

a) neobsazená budka : 0 ks

b) budka obsazena hmyzem apod. : 0 ks

c) hnízdo bez snůšky : 9 ks 22,5 %

d) budka obsazena ptáky –vyhnízdění : 30 ks 75 %

e) budka zničena, nenalezena apod. : 1 ks 2,5 %

 

Na dané lokalitě byla obsazenost budek se vrátila k obvyklému standardu. Druhové spektrum se oproti loňsku nikterak nezměnilo ( páry brhlíků lesních, jinak dominantní sýkory koňadry, sýkora uhelníček).

 

Lokalita č. 6: Planá nad Lužnicí „Turovecký les – u ryb. Koberný“

 

Sledovaný počet budek 73 ks

 

Konkrétní výsledky monitoringu ::

 

a) neobsazená budka : 8 ks 10,95 %

b) budka obsazena hmyzem apod. : 5 ks 6,84 %

c) hnízdo bez snůšky : 5 ks 6,84 %

d) budka obsazena ptáky –vyhnízdění : 47 ks 64,38 %

e) budka zničena, nenalezena apod. : 8 ks 10,95 %

 

Uvedená linie kopíruje v postatě lesnatý pravý břeh ryb. Koberný až k nátoku Boreckého potoka do tohoto rybníka. Dále se řada budek odchyluje od Boreckého potoka směrem k místní účelové komunikaci Planá n/L. – Borek a po trase vedení této komunikace se vrací západním směrem prakticky až na okraj lesa na křižovatku lesních cest. Z této křižovatky se okruh uzavírá směrem k ryb. Koberný.

Na podzim roku 2008 byla zahájena stavba dálničního mostu dálnice D3 přes ryb. Koberný. Tato stavba zasáhla i na pravý břeh ryb. Koberný, kde byly zahájeny odlesňovací a rozsáhlé zemní práce. Budky, které měly být stavbou dotčeny byly operativně přesunuty do lesních porostů pravého břehu. Bohužel rozsah záboru staveniště byl v konečné podobě vyšší než se předpokládalo a z toho důvodu ještě několik budek bylo zničeno. Rozsah výstavby totiž ještě navýšily stavby doprovodných objektů, jako např. přeložka plynovodního potrubí, realizace přístupových cest, stavby vodohospodářské, vedení kabelů včetně propojů atd. Na danou situaci se reagovalo v prosinci 2010, kdy budky chybějící díky stavbě dálnice ( b.č. 449-455) byly nahrazeny a to v podstatě souběžně s budovanou dálnicí ( odstup cca 100-150 m) na severovýchodní straně dálnice. Nenahrazena zatím zůstává b.č. 401.

Úroveň obsazenosti byla shodná, jako v minulém roce 56, 2%. Druhová pestrost nebyla nikterak velká, jak je u této soustavy obvyklé ( rehek zahradní, brhlík lesní, sýkora uhelníček, sýkora koňadra, sýkora modřinka, šoupálek dlouhoprstý. V rámci monitoringu byli dne 15.5.2012 kontrolováni dva dříve okroužkovaní ptáci: sýkora koňadra N 633966 v b.č. 468 a koňadra N 634 127 v b.č. 433.

Otázkou zůstává obnova dané soustavy v souvislosti s prováděnými alšími těžebními pracemi, dále pokračujícími pracemi zemními pro dálnici. S největší pravděpodobností se nebudou významné zásahy v potenciálně dotčeném území provádět a finální podoba se přijme dle konečného rozsahu stavebního záboru.

 

 

Lokalita č. 7 : Dobronice u Chýnova - Velmovice

 

Počátek této soustavy budek byl vytvořen Ing. Dědkem z LČR s.p. v minulých létech. Naši členové kontrolovali a doplňovali v podstatě linii vytvořenou při lesní silnici mezi uvedenými místy. Výsledky byly zařazovány do 1. celku Stříbrné Hutě – Zárybničná Lhota – Dobronice u Chýnova. Na jaře roku 2006 soustavu v podstatě dotvořil ing. Vitovský do finální podoby, v lesních porostech se vytvořila uzavřená smyčka budek.

 

Sledovaný počet budek 98 ks

Konkrétní výsledky monitoringu ::

 

a) neobsazená budka : 7 ks 7 %

b) budka obsazena hmyzem apod. : 1 ks 1 %

c) hnízdo bez snůšky : 35 ks 35 %

d) budka obsazena ptáky –vyhnízdění : 53 ks 53 %

e) budka zničena, nenalezena apod. : 4 ks 4 %

 

Na této soustavě byla obsazenost vyvěšených budek poněkud lepší než v předchozím roce 53% oproti 48% v roce 2011. Druhové spektrum bylo standardní, snad určité specifikum této lokality byla větší četnost hnízd brhlíků lesních a sýkor uhelníčků.Byla však byla zaznamenána řada případů opuštění snůšek, nebo hnízd, také predace.

V rámci monitoringu budek se podařilo zachránit srnu, která byla uvězněna pod padlým plotem oplocenky. Zvíře bez vážnějších poranění se vrátilo do přírody.

 

Lokalita č. 8: Borek

 

Sledovaný počet budek 22 ks

 

Konkrétní výsledky monitoringu ::

 

a) neobsazená budka : 1 ks 4,45 %

b) budka využita hmyzem apod. : 2 ks 9,1 %

c) hnízdo bez snůšky : 2 ks 9,1 %

d) budka obsazena ptáky –vyhnízdění : 17 ks 77,27 %

e) budka zničena, nenalezena apod. : 0 ks

 

Tato nová soustava byla založena na podzim roku 2008 po obou stranách cesty „Borecká“ ve směru Planá n/L. – Borek.

Obsazenost nových budek dosáhla četnosti shodné s minulým rokem. Druhové spektrum nebylo nikterak mimořádné- sýkora koňadra, sýkora uhelníček, sýkora modřinka.

 

 

  1. Diskuse a závěr

 

Na základě dohody mezi Lesy ČR s.p. LS Tábor a 12/21 ZO ČSOP Sezimovo Ústí byl členy uvedené organizace proveden monitoring umělých ptačích dutin ve stanovených 8 lokalitách. Celkový počet budek nově dosáhl 497 ks.

Monitoring probíhal v období duben – červenec 2012. V rámci monitoringu byly provedeny i drobné opravy, čištění ( září – říjen) popř. reinstalace (budek spadlých apod..). Výsledky, údaje a podrobnosti z  kontrol jsou u jednotlivých pozorovatelů, kteří soustavy kontrolovali. Do tohoto vyhodnocení byla shrnuta výsledná data.

Obecně lze konstatovat, že kvantitativní obsazenost byla v roce 2012 jedna z příznivějších za sledované období. Procentuální výsledky jsou uváděny pro porovnání v tabelárním přehledu od roku 2003.

 

 

Tabulka obsazenosti budek na jednotlivých lokalitách za období roků 2003 - 2012

 

lokalita/rok

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

1..Stříbrné Hutě

70,8

73,4

84,7

47,2

50

65,3

44,3

61,4

70

73

2.Turovecký les

70

51,4

61,42

45,8

58,6

62,9

58,3

86

71,2

76

3. Tučapy

68,3

78,3

68,3

58,3

75

72

47

62

70

54

4. Budislav

61,6

68,3

75

56,7

56,7

50,7

43,7

61,6

58,3

50

5. Kladruby

75

57,5

62,5

60

72,5

77,5

72,5

67,5

75

70

6. u r. Koberný

64,3

56,2

45,2

37,5

50,7

50,7

43,7

61,6

58,3

50

7. Velmovice

53

47,9

54

50,5

63,2

63,2

35

36

 

 

8. Borek

77,3

77,3

75

45

 

 

 

 

 

 

 

Kroužkování ptáků přineslo tyto výsledky:

 

kroužek

N 633966 sýkora koňadra +1F 10.05.2011 Planá n/L. o,. TA b.č. 454

kontrola na hnízdě +1F 15.05.2012 Planá n/L. o. TA b.č. 468

 

 

kroužek

N 634127 sýkora koňadra 2F 03.03.2012 Planá n/L. Borecký potok

kontrola na hnízdě +1F 15.05.2012 Planá nad Lužnicí o. TA b.č. 433

 

V obou případech jsou nálezy dokladem o věrnosti těchto ptáků místu označení.

 

 

 

 

 

 

Vyvěšené budky byly využity převážně sýkorami s dominancí sýkory koňadry, dále se objevovaly sýkory modřinky, sýkory uhelníčci a sýkory parukářky. Ani v jednom případě nebyly zastiženy sýkory lužní, či babky. Jako další ptačí druhy byly zjištěny : brhlík lesní, rehek zahradní , šoupálek dlouhoprstý a vrabec polní. Nezaznamenali jsme ani jeden případ zahnízdění lejsků bělokrkých a daný druh nebyl zjištěn ani v bukových porostech na Budislavské hoře.

Jak již bylo presentováno v projektu monitoringu v průběhu kontrol umělých ptačích dutin stanovených linií se provádělo u vybraných druhů kroužkování mláďat i dospělých ptáků. Preferenčně byla kroužkována mláďata sýkor uhelníčka, rehků zahradních, dále brhlíka lesního, šoupálků dlouhoprstých, sýkor parukářek, vrabců polních, dále v jednom případě i sýkor modřinek. V této sezóně se v rámci monitoringu budek podařilo zkontrolovat dva ptáky z předchozího kroužkování – viz údaje již uvedené. Z Kroužkovací stanice Národního muzea Praha byla doručena dvě zpětná hlášení vázaná k ptákům z budek:

 

kroužek

N 633967 sýkora koňadra +1F 10.05.2011 Planá n/L. o,. TA b.č. 466

kontrola +1F 31.07.2012 Planá n/L. o. TA r. Koberný Ing. J. Fišer

 

kroužek

N 677137 brhlík lesní pull 03.03.2012 Planá n/L. b.č. 454

kontrola 1K 03.08.2012 Planá nad Lužnicí o. TA Ing. S. Vyhnal

 

 

Instalace budek byla v daných lokalitách rozhodně přínosem, neboť se jedná převážně o porosty monokulturního charakteru s převahou jehličnanů, kde výskyt přirozených dutin je poměrně omezený. Při dané obsazenosti budek by měla být „zvýšená přítomnost„ ptáků uvedených druhů v předmětných kulturách nesporným přínosem .

 

 

Za zpracovatele: J. Jahelka

 

 

 

 

Poznámka: V tabelární části jsou uvedeny pouze data „hlavních kontrol“ soustav budek. Avšak další dílčí návštěvy, zejména týkající se kroužkování, nebylo pro větší četnost možné zaznamenat - nebo se v poznámkách objevují data kroužkování ptáků. Rovněž nejsou zaznamenávány termíny prováděných oprav, čištění ap.