Vítání ptačího zpěvu

01.07.2012 17:19

  Historie akce nazvané Vítání ptačího zpěvu sahá do osmdesátých let minulého století, kdy parta ornitologů v Anglickém Birminghamu přišla s nápadem přivítat vždy první víkend v květnu ptačí zpěv. Nápad se ujal a vítání se začalo organizovat i v dalších zemích Evropy. Česká republika se zásluhou České splečnosti ornitologické připojila v roce 1992. V posledních letech se tato akce rozrostla na více jak osmdesát míst naší republiky. Je potěšitelné, že se do pořádání zapojují i jiné organizace, jako například pobočky Českého svazu ochránců přírody, správy CHKO, městské úřady, občanská sdružení a podobně.

  Naše organizace se připojila  v roce 2002. Akce proběhly v Plané n/L., Táboře, Milevsku, Jistebnici, Poříčí n/S. a Pacově. Pořady probíhaly standardně formou vycházky do přírody v jejím rámci byli ptáci pozorováni a určováni, účastníci se dovídali některé poznatky o pozorovaných ptačích druzích.  V rámci vycházek se uskutečnily i ukázky odchytu kroužkování ptáků, dále byly presentovány prvky ochrany ptáků. Vycházku v Jistebnici zpestřila i ukázka sokolnicky využívaného dravce - raroha velkého.
  V závěru lze konstatovat, že jsme rádi, že o organizované pořady "Vítání ptačího zpěvu"  je přiměřený zájem. Příznivá je účast dětí a mladých lidí a doufáme, že dané akce přispějí k přiblížení a poznání naší avifauny
.