Projekt dutiny 2012

08.04.2012 18:56

 

Ochrana biodiversity 2012

 

Mapování doupných stromů na území vybraných revírů LČR s.p.

LS Tábor

 

Identifikační údaje

 

Předkladatel: 21/12 ZO ČSOP Sezimovo Ústí

Hanojská 2831, 390 05 Tábor

 

Vedoucí práce: Ing. František Vališ

Zpracovatelé: Ing. František Vališ, Petr Tousek, Ing. Josef Jahelka, Josef Brož

 

 

Chrakteristika dosavadní činnosti:

 

V letech 2009-2011 ve vybraných částech revírů LČR s.p. LS Tábor bylo prováděno mapování hnízdních dutin, doupných stromů v zájmu jejich identifikace, označení a uchování pro podporu hnízdění ptáků. V roce 2009 se sledovaly především linie tras instalovaných ptačích budek, v letech následujících se prověřovalo již širší území kolem těchto tras, aby se postihly další lesní porosty.

Rozsah dosud sledovaného území: vybrané revíry LČR s.p. LS Tábor: okolí Budislavi, Tučapy – Kajetín, Planá nad Lužnicí – Turovecký les, Kladruby, Chýnov-Velmovice-Dobronice u Chýnova, Stříbrné Hutě – Zárybničná Lhota.

 

Nově navrhovaná území ke sledování: Chýnov – „Doubrava“, Smyslov – „Hutecký les“, Planá n/L- „Turovecký les/3/“, Sepekov – „Chlum“, Božetice - „Bečov“. Nové lokality byly projednány s ing. Uhlířem z LČR s.p. LS Tábor. Ve třech případech se teritoriálně navazuje na již sledovaná území. Všechna území navrhovaná k průzkumu spadají do porostů LČR s.p. LS Tábor.

 

 

Metodika:

Inventarizace doupných stromů vhodných pro hnízdění ptáků v dutinách a polodutinách ve vybraném území s tím, že k hnízdění vhodné a využitelné stromy budou označeny a zakresleny do lesnických map. Na lokalitách „Bečov“, „Chlum“, „Turovecký les“ budou sledovány stávající linie budek, u ostatních lokalit se uplatní standardní kombinovaná metoda.

Jinak metodika vypracovaná Dr. Kolečkem z roku 2010.

 

 

Cíle projektu a výstupy:

 

Proběhne inventarizace doupných stromů vhodných pro hnízdění ptáků hnízdících v dutinách a polodutinách. Zjištěné perspektivní stromy s dutinami budou označeny , aby byly zachovány k přirozenému hnízdění ptáků, popř. k využití dalších živočichů, jak ze zkušenosti vyplývá především netopýrů.Jako výstup by měl být seznam a popis jednotlivých zjištěných stromů.

 

 

 

Výstupy:

 

Výsledky vyhledávání doupných stromů v porostech vybraných revírů LČR s.p. LČR Tábor budou shrnuty v tabelárním přehledu doplněném textovou částí s doporučením formy ochrany jednotlivých nalezených doupných stromů, tak jak je zavedena dosavadní praxe. Vedle tabelární a textové části jsou nálezy zakreslovány i do porostních map a předávány LS Tábor.

 

 

 

Závěr: Po provedené inventarizaci v daném roce budou výsledky projednány se zástupcem LČR s.p. LS Tábor a projednány event. další formy ochrany doupných stromů tak, aby mohla být zachována jejich funkce do dalších let.

 

 

 

 

 

Za zpracovatele: Josef Jahelka

 

 

Tábor 11.3.2012