Národní přírodní památka Luční

30.04.2012 10:02

 

 

 

Byla vyhlášena 21.1.1988 tehdy jako chráněný přírodní výtvor. Nynější statut NPP získala rekategorizací podle vyhlášky 395/1992 Sb. leží katastrálním území obce Turovec. Hranice NPP Luční je tvořena hrází stejnojmenného rybníka a má celkovou výměru 1,062 ha. Hlavním předmětem je zde ochrana hub. NPP Luční byla vůbec první vyhlášenou mykologickou rezervací v tehdejším Československu.

Na hrázi dlouhé 300m bylo doposud nalezeno přes 450 druhů hub. Největší pozornost je věnována teplomilným hřibovitým druhům, kterých je zde zaznamenáno 30 druhů. Mezi nejvzácnější z nich patří hřib moravský, hřib žlutonachový, hřib rudonachový, hřib Kluzákův ( popsán pro mykologii teprve v roce 2006 Šutara et Špinar), hřib Le Galové, hřib rubínový, hřib plavý, hřib Špinarův, hřib medotrpký, hřib přívěskatý, hřib pružný.

Lokalita je bohatá i na zástupce některých jiných mykorrhizních hub . Nejhojněji jsou zde zastoupeny holubinky (40 druhů), pavučince (30 druhů), ryzce (21 druhů), čirůvky (13 druhů), Muchomůrky (11 druhů). K nejvzácnějším druhům patří ouško pestré Otidea mirabilis ( třetí nález na světě), hvězdovka vypouklá Geastrum elegans ( jedinná lokalita v ČR), masovka hvězdovýtrusá Octavianina asterospora , šupinovka vroubkovaná, štítovka Thomsonova, holubinka hájová, ruměná, citlivá, a jiné.

Na NPP Luční probíhá od roku 1988 mykologický monitoring, který je pojat jako intenzivní dlouhodobý průzkum. Je zde sledována nejen druhová rozmanitost vyšších hub ale jsou také pořizovány součty všech jejich plodnic a to i pásmech o velikosti 10x10 m. Lokalita je tedy během sezóny pravidelně navštěvována. Většina vzácných plodnic je opatřena ohrádkami z klacíků a tabulkami s označením druhu. Na základě terénních záznamů pak jsou zpracovány přehledy fruktifikace jednotlivých druhů (za dekádu, v pásmech apod.).

Ve stromovém patře na hrázi je dominantní dřevinou dub letní. Stáří některých dubů je odhadováno na 250-300 let. Dále jsou zde podstatně zastoupen topol osika a bříza bradavičnatá. Ostatní vtroušenými dřevinami jsou smrk ztepilý, borovice lesní, javor klen olše lepkavá atd.

Udržení víceméně zapojených stromových porostů na obou stranách hráze je zásadní pro zachování vzácných druhů hub. Pokud některé stromy odumřou nebo byly vyvráceny, jsou nahrazeny novou výsadbou. Vysoko bylinné porosty na hrázi jsou koseny, aby se zamezilo šíření agresivních druhů rostlin.

Péči o pravidelný monitoring na lokalitě provádí současný správce Pavel Špinar , kterého také v případě zájmu o odborný výklad na lokalitě kontaktujte na tel. 604 70 5989 .Odborným garantem je Mgr. Miroslav Beran. Zajišťování a financování péče o lokalitu od roku 2005 provádí Správa CHKO Blaník.

UPOZORNĚNÍ:

Vzhledem k výskytu vzácných druhů hub platí na lokalitě přísný zákaz sběru plodnic všech hub a pohyb osob na lokalitě je omezen pouze po cestě vedoucí přes hráz rybníka Luční! Věříme , že s ohledem na zachování této jedinečné lokality a vzácných druhů hub budete tento zákaz respektovat

 

Národní přírodní památka Luční

 

 

 

Hřib žlutonachový ( Boletus rhodopurpureus) f. xanthopurpureus je xantoidní formou hřiba rudonachového. Plodnice jsou v mládí celé žluté , později se na klobouku vytvářejí barevné tony červené, zelené a šedé. Tento hřib je velice vzácný a proto by se měl chránit. V ČR se vyskytuje jen na několika lokalitách.

 

Hřib moravský ( Boletus moravicus ) velmi vzácný druh, vyskytující se v nižších polohách v teplých listnatých lesích a na hrázích rybníků, převážně pod duby. U tohoto hřibu je velice specifická vůně ( po usušeném kopru s příměsí kokosu) což je jeden z důležitých z určovacích znaků. Je znám z několika lokalit, převážně z   jižních Čech. Je uveden v Červené knize, v Červeném seznamu hub ČR jako kritický ohrožený druh a je zákonem chráněný.

 

 

Hřib Kluzákův ( Boletus kluzakii) byl popsán teprve v roce 2006 . Je příbuzný hřibu medotrpkému (Boletus radicans), od něhož se liší narůžovělým až načervenalým zbarvením klobouku ,červenou vrstvou dužniny pod pokožkou klobouku a silnou tendencí klobouku po otlačení červenat. Je velmi vzácný a zasluhoval by ochranu.

 

Hřib Le Galové ( Boletus legaliae) poměrně vzácný druh rostoucí v nížinách v oblasti teplomilné květeny v listnatých lesích a na hrázích rybníků. Tento druh je co se týče plodnic hlavně v klobouku velice barevně variabilní. Jeho plodnice velice rychle reagují na změnu počasí (sucho, děštivo) proto je jeho správné určení velice obtížné . Je zařazen v Červeném seznamu hub ČR jako zranitelný druh.

 

Hřib Špinarův (Boletus spinarii) je forma hřiba Le Galové (Boletus legaliae) od něhož se liší sytě žlutými póry pod kloboukem. Tyto dva hřiby se liší od Hřiba rudonachového výrazně pomalejší reakcí při řezu dužniny. Byl popsán v roce 2000 u nás velice známým mykologem RNDr J. Hlaváčkem . Je velmi vzácný a měl by se chránit.

 

 

Masovka hvězdovýtrusá (Octavianina asterospora ) je ze skupiny podzemních hub BASIDIOMYCOTA.Patří do stopkovýtrusných podzemek. Plodnice jsou v mládí bílé otlakem modrají, ve stáří se zbarvují do tmavě šedé . . Teřich je tuhý, tvořený úzkými komůrkami. Zajímavá je vůně na řezu připomínající ovocné bonbony.Roste pod listím v dubině. Velice vzácný druh . V České republice jsou známé pouze dvě lokality.

 

 

Ouško pestré (Otidea mirabilis) bylo popsáno v roce 2001 italskými mykology Bolonini et Jamoni. Na území České republiky bylo nalezeno poprvé v roce 2006 (V NPP Luční leg. P. Špinar), jako třetí nález na světě. Revizi provedl francouzký mykolog pan Nicolas Van Vooren specialista na tento rod. Od té doby tento druh byl nalezen u nás na několika lokalitách. Vzhledem k tomu že se jedná o velice vzácný druh , měl by být navržen do Červeného seznamu hub ČR.

 

Hvězdovka vypouklá (Geastrum elegans) tento velice vzácný druh se vyskytoval v padesáti letech na několika lokalitách v okolí Prahy. Později byla také nalezena v okolí Brna a v roce 1994 u Mladé Boleslavi. Bohužel všechny tyto lokality zanikly . Existuje pouze jediná lokalita NPP Luční, kde od roku 2002 se až na vyjímky vyskytuje pravidelně. V Červeném seznamu hub ČR je zařazena jako kriticky ohrožený druh .