Monitoring čápa černého a volavky popelavé

02.02.2013 11:09

 

 

 

Monitoring čápa černého a volavky popelavé na okrese Tábor a přilehlých lokalitách v roce 2012“

 

 

 

Ornitologie je nosným programem členů 21/12 ZO ČSOP Sezimovo Ústí. Z dané sféry byla zvláštní pozornost věnována výskytu a hnízdění čápa černého na okr. Tábor a na dalších vybraných lokalitách. Snahou bylo získávat maximum údajů u průběhu hnízdění a výskytu čápů ve sledované oblasti, v určité míře se provádělo kroužkování ptáků. Na ostrově Markéta v ryb. Hejtman je již řadu let sledována kolonie volavky popelavé. Vznik kolonie volavek popelavých na ostr. Markéta v Plané n/L. se datuje do 90. let minulého století. Je zájem dané hnízdiště monitorovat, činnost je konsultována s orgány OP.

 

 

V rámci monitoringu populace čápů černých v r. 2012 byly ve vytčeném území sledovány lokality s pravděpodobností výskytu tohoto ptačího druhu a to jak známá potravní teritoria, tak se kontrolovala „aktivní hnízda předchozí hnízdní sezóny“, hledala se nová hnízda v místech, kde původní hnízda byla opuštěna a nakonec se provádělo typování hnízd v potenciálně obsazených lokalitách.

Do monitoringu byla zahrnuta všechna dosud známá hnízda na okr. Tábor, dále hnízdo na hranici okr. Tábor a Písek. Bylo kontrolováno i hnízdo a hnízdní lokalita na hranici okr. Tábor a okr. Pelhřimov nakonec bylo druhým rokem sledováno hnízdo v jižním okraji okr. Benešov.

 

Pro rok 2012 byly stanoveny tyto úkoly:

 

  • typování hnízd v potenciálně obsazených lokalitách

  • sledování potravních teritorií

  • monitoring známých hnízd

  • kroužkování mláďat

  • u lokalit, kde původní hnízda byla opuštěna, byla hledána hnízda nová

 

V roce 2012 byly výsledky monitoringu čápů černých a volavek popelavých následovné:

 

Do registru obsazených hnízd černých čápů se dostalo „nové hnízdo“ a to v oblasti Tučap. Tato lokalita byla objevena až ve finální fázi hnízdění ptáků. Z daného hnízda byla vyvedena 3 mláďata .

 

 

 

Sumárně za rok 2012 monitoring populace čápů černých v okr. Tábor včetně přidružených lokalit přinesl tyto výsledky:

V pěti případech bylo prokázáno hnízdění, ze kterých byla vyvedena mláďata. Z obsazených hnízd bylo vyvedeno celkem 12 pull. Bilance úspěšně hnízdících páru byla následující: v jednom případě úspěšně vyvedena 4 mláďata, v jednom případě mláďata 3, ve dvou hnízdech to bylo po dvou mladých ptácích a v posledním hnízdě byl jediný malý čáp.

Na lokalitě na hranici okr. Tábor a Písek hnízdění ptáků negativně ovlivnila těžba dřeva v bezprostřední blízkosti hnízda. Je překvapivé, že lesnické práce neovlivnily hnízdění páru v oblasti Dírné, i když je potřebné poznamenat, že kácení probíhalo od hnízda v cca 100 m odstupu. Na dvou sledovaných lokalitách v centrální části okresu Tábor byli sice adult. ptáci pozorováni, avšak na hnízdech nebyly žádné symptomy přítomnosti zjištěny. Stará známá hnízdiště v oblasti Turovecký les lze považovat za zaniklá, ale s ohledem na zjištěnou přítomnost adultních ptáků se bude po potenciálních hnízdech pátrat.

V roce 2012 nedošla žádná oficiální zpráva z Kroužkovací stanice Národního muzea Praha o kroužkovacím výsledku některého z námi označených ptáků.

 

Hnízdění volavek popelavých na ostrově Markéta u Plané nad Lužnicích bylo i v roce 2012 úspěšné. Odhaduje se, že v dané kolonii založilo hnízdo cca 120 párů. Hnízděním volavek jsou silně negativně dotčeny stávající porosty centrální zóny ostrova.

 

 

Za zpracovatele: Josef Jahelka, Tábor