Mezinárodní sčítání vodních ptáků

25.02.2012 17:46

 

Mezinárodní sčítání vodních ptáků v České republice

 

Mezinárodní sčítání vodních ptáků je globální monitorovací program, který probíhá v České republice již od roku 1966. Cílem tohoto programu je monitorovat početnost vodních ptáků a získávání údajů využitelných pro odhad a velkost populací, identifikací druhů a populací s výraznými změnami početnosti k vytipování mezinárodně významných lokalit vodního ptactva a k šíření obecného povědomí o významu vodních ptáků a jimi obývaných biotopů na lokální, národní i mezinárodní úrovni.

V rámci sčítání vodních ptáků se sčítají všechny druhy těchto řádů ptáků: potáplice, potápky, veslonozí, brodiví, vrubozobí, krátkokřídlí, bahňáci a dál tyto druhy: orel mořský, ledňáček říční, skorec vodní, konipas bílý a horský.

V současné době je sčítání organizováno ve více než 100 státech 5 kontinentů.

Česká republika se do Mezinárodního sčítání vodních ptáků zapojuje od počátku, tedy od ledna 1966. V obodobí let 1966 – 2003 se sčítání uskutečňovalo takřka na 200 lokalitách. Pro další období, tedy od roku 2004 byl zájem pokrýt pokud možno celé území České republiky s cílem sečtení vodních ptáků na co největším počtu vodních nádrží a toků na území celého státu.

V lednu 2011 počet sledovaných lokalit dosáhl čísla 620 a do práce se zapojilo více jak 300 dobrovolných sčitatelů z řad profesionálních i amatérských ornitologů. Při lednovém sčítání roku 2011 bylo na kontrolovaných lokalitách zjištěno 54 druhů ptáků, jak výše uvedeno, v celkovém množství 186 496 exemplářů. Nejpočetnějším druhem byla kachna divoká, následovaly husy nespec., kormorán velký, lyska černá a racek chechtavý. V jižních Čechách bylo zaznamenáno nejvíce orlů mořských z celé ČR. Z méně běžných druhů ptáků byly pozorovány např. potáplice severní, potápka žlutorohá, ostralka štíhlá a z nepůvodních druhů např. berneška velká, husice rezavá, husice nilská, kachnička mandarinská atd.

Na výše uvedené akci se podílí i dva členové ZO ČSOP Sezimovo Ústí, kteří kontrolují m.j. třeba ryb. Jordán v Táboře, či určený úsek řeky Lužnice. V rámci sčítání vodních ptáků v roce 2012 byla v okr. Tábor na Lužnici vedle běžných vodních ptáků zaznamenána i přítomnost vzácnějších druhů jako např. hoholů severních a morčáků velkých.