Mapování rorýse obecného v oblasti Sezimova Ústí 2012

17.02.2013 16:54

Mapování výskytu rorýse obecného

v oblasti Sezimovo Ústí 2

 

 

 

1. Úvod

 

Rorýs obecný je vyhláškou č. 395/1992 Sb. označen za ohrožený zvláště chráněný druh. Mapování výskytu rorýse v Sezimově Ústí 2 bylo prováděno na základě požadavku MěstÚ V Sezimově Ústí od konce května do ukončení druhé dekády července 2012. Po vytipování možných hnízdících otvorů byly připraveny podklady pro sledování obsahující zakreslení do obdržených map, popř. i do pořízené fotodokumentace vybraných objektů.

Sledování bylo ukončeno opakovanými zjištěními mezi 18. až 23. červencem 2012, že vyvedení mláďat a návštěvnost míst hnízdění výrazně poklesla.

 

 

 

2. Metodika

Sledování a stupně průkaznosti hnízdění byly hodnoceny dle Metodiky registrace

hnízd rorýse obecného (Apus apus) vypracované Lukášem Viktorou:

0 neprokázané – ptáci během vycházky nezjištěni, ačkoli nelze vyloučit existenci

hnízdních příležitostí

1,1 možné – dospělí ptáci přítomni na lokalitě, popřípadě v ranních a večerních

hodinách v kruzích o průměru ca. 300-400 m za hlasitého volání obletují v menších

hejnech sledovanou oblast

1,2 pravděpodobné – ptáci naletují ke vletovým otvorům

1,3 prokázané – nález obsazené dutiny: ptáci zaletují dovnitř nebo vyletují z dutin

(později, v závěru hnízdění, je někdy slyšet žadonění mláďat)

2 nemožné – hnízdění znemožněno, např. ventilační otvory zaslepeny nebo zakryty mřížkami

 

Zmíněná metodika nebyla v tabulce do důsledku zcela dodržena, protože jsme v blocích obytných domů s více popisnými čísly nebyli schopni přesně rozlišit přidělení hnízdního otvoru k danému č.p.

 

 

3. Výsledky sledování

 

 

3.1 Rorýs obecný

 

Přílet : první jedinec byl zaznamenán již 28.dubna 2012

Odlet : poslední exempláře rorýsů byly viděny 3.srpna 2012

Oblast sledování : Sezimovo Ústí 2 – vymezeno ulicemi Průmyslová, Rudé

armády, Budějovická, 9. Května a Svépomoc. Proti plánu byla zahrnuta

také budova nádraží ČSD.

Vlastní výsledky sledování jsou shrnuty do přiložené tabulky.

 

V Sezimově Ústí 2 bylo ověřeno 56 hnízdních otvorů (kde s největší pravděpodobností rorýsi hnízdili) v objektech uvedených v tabulce č. 1.

 

Organizačním nedopatřením jsme ze sledování vypustili domy č.p. 688 a 689.

 

 

V průběhu našeho sledování nebyl nalezen žádný uhynulý, autem sražený, ulovený dravcem  ap. rorýs obecný ani jeho mládě.

Byly zaznamenány překvapivě četné nárazy rorýsů do okapů při nalétávání do hnízdního otvoru a 1x došlo i k odražení ptáka na balkon pod okapem. Také byl zaznamenán výskyt rorýse v okapovém žlabu, z kterého se pracně dostával asi

7 minut.

 

3.2 Ostatní druhy ptactva

Z průvodních ptačích druhů hnízdících v dutinách a polodutinách byly registrovány: vrabec domácí, vrabec polní, špaček obecný, sýkora modřinka, sýkora koňadra, poštolka obecná, konipas bílý, kavka obecná.
Další druhy pozorované na lokalitě: stehlík obecný, dále hrdlička zahradní, pěnkava obecná, jiřička obecná, kos černý, vlaštovka obecná, havran polní, straka obecná, šoupálek dlouhoprstý, zvonohlík zahradní a zvonek zelený.
S výstavbou rodinných domků směrem k hájovně vymizeli z okraje města dříve hojní chřástal polní a křepelka polní.

 

4. Závěry

Jednosezónním sledováním lokality si nečiníme nárok na zjištění absolutních čísel  

o hnízdění a přítomnosti rorýsů ve vybraném území.

V lokalitě Sezimova Ústí 2 bylo s největší pravděpodobností zjištěno minimálně 56 hnízdících párů rorýse obecného. Doložené hnízdící otvory se zde ve větší míře nacházejí za okapy a směřují do půdních prostor sedlových střech. Jsou dost zakryté a lze je dobře vyhledat jen podle nalétávání nebo vylétávání ptáků. Vedle rorýsy obsazených ventilačních otvorů byly zjištěny ještě další ventilační otvory, či dutiny, které aktuálně k hnízdění rorýsů využity nebyly nebo je obsadily jiné ptačí druhy – většinou vrabci domácí.

Byla relativně přesně určena doba pobytu rorýsů obecných ve sledované části Sezimova Ústí.

Nevysvětlena zůstává obsazenost budek nainstalovaných na zateplených budovách. Budky na budovách č. 662 a 663 zůstaly zcela neobsazené, kdežto nové budky na budově č. 1060 byly z 80 % obsazeny. Rozdíly mezi budkami jsou ve tvarech, barvách a možná i ve velikosti vletového otvoru či použitém materiálu. Z minulých mapování výskytu rorýsů na táborských sídlištích jsme registrovali hnízdění i

v přízemních objektech, ale nikdy jsme nezaznamenali obsazení otvorů na vysokých budovách. Proto usuzujeme, že rorýsi obecní pravděpodobně neradí hnízdí v horních patrech věžových domů - i když jinak bez problémů létají do velkých výšek.

Z ostatních druhů ptactva převažoval výskyt jiřičky obecné a poměrně velká kolonie havrana polního u sportovního hřiště COP a za hranicí katastru města směrem

k podniku SILON s.r.o. Planá nad Lužnicí. Stanovení počtu jiných ptačích druhů nebylo předmětem sledování.
Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že populaci rorýsů by přispělo zachování alespoň stávajících volných ventilačních otvorů a přístupů do půdních prostor. V souvislosti s eventualitou provádění rekonstrukčních, stavebních a především zateplovacích úprav jsou obavy o populaci rorýsů zcela doložitelné a

bez použití umělých hnízdních dutin čeká rorýse osud vlaštovek, které z městských lokalit rychle mizí.
Sledování v domech č. p. 688 a 689 provedeme dodtečně v r. 2013 a výsledky předáme MěstÚ v S. Ústí do 30.7.2013. Za chybu ve sledování se omlouváme.

 

Na projektu spolupracovali : V. Gabriel, D. Gabrielová, Ing. K. Hák, P. Tousek

Za realizátory : Ing. K. Hák, vedoucí projektu